Industria alimentară

Testarea suplimentelor alimentare

Suplimentele sunt surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutritiv sau fiziologic. In ambele forme de dozare , cum ar fi tabletele sau capsulele prin intenția lor de a suplimenta regimul alimentar normal, sunt tratate ca produse undeva intre alimente si medicamente.

Ca atare, producătorii și distribuitorii sunt obligați să îndeplinească reglementările și standardele de siguranță, care stabilesc nivelurile maxime pentru anumiți contaminanți și aditivi în produsele alimentare, de asemenea, valoarea lor nutritivă, declarația nutrițională și de sănătate.

Testarea suplimentelor alimentare necesită o experiență de neegalat și de supraveghere, de aceea oferim o paleta cuprinzătoare de teste privind suplimentele alimentare.

 

Astfel de teste complexe ar trebui să fie efectuate de către laboratoare cu o înaltă calificare și acreditare în domeniul de evaluare a conformității, care efectuează servicii de testare în conformitate cu normele, standardele și protocoalele de testare, folosind cele mai noi echipamente de cercetare.

Este de asemenea necesar ca in controlul suplimentelor alimentare laboratorul să fie un lider recunoscut în implementarea si respectarea normelor de bună practică de fabricație (GMP).

 

Oferta noastra de testare de control al calității:

  • control microbiologic – testare acreditata efectuata în conformitate cu Farmacopeea Europeană
  • metale grele
  • reziduuri de pesticide
  • micotoxină
  • hidrocarburile aromatice policiclice (HAP)
  • dioxine, furani și bifenili policlorurați PCB de tipul dioxinelor si PCB-uri care nu sunt de tipul dioxinelor
  • aditivi (îndulcitori, pigmenți, conservanți și altele)
  • test Challenge
  • prezența si continut alergeni
  • pH
  • elemente minerale: Ca, Na, K, Mg, Fe, etc.
  • profilul de aminoacizi
  • compoziția acizilor grași: acizi grași saturați (SAFA – acizi grași saturați), mononesaturați (MUFA – acizi grași mono-nesaturați), polinesaturați (PUFA – acizi grași polinesaturați), acizi grași trans, acizi grași omega-3 si omega 6
  • steroli inclusiv colesterolul
  • vitamine
  • declaratie valori nutritionale DZR I (proteine, grăsimi, carbohidrați, valoarea energetică)
  • declarația nutrițională de tip grup II (grupa I + acizi grași, zaharuri , sodiu)

 

Hidrocarburi aromatice policiclice (HAP)

Hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) sunt compuși organici formati din inele aromatice condensate, cum ar fi:

  • naftalen
  • fluoranten
  • antracen
  • benzo (b) fluoranten
  • benzo (a) piren
  • benzo (k) fluorantenul

 

Nivelurile maxime de HAP au fost stabilite în Regulamentul (UE) 2015/1933 al Comisiei. Noile cerințe se aplică începând cu 1 aprilie 2016. Regulamentul (UE) 2015/1933 stabileste nivelurile maxime pentru benzo (a) piren și conținutul total de benzo (a) piren, benzo [a] antracen, benzo (b) fluoranten și crisen în suplimente alimentare care conțin ingrediente botanice sau preparate ale acestora. Suplimente alimentare care conțin propolis, lăptișor de matcă, spirulină sau preparatele lor.
Nivelul maxim de benzo (a) piren, pentru produsele alimentare este de 10,0 μg/kg, iar cantitatea totală de analiți menționați mai sus este de 50,0 μg/kg. Testele privind nivelurile PAH asigura siguranța consumatorilor, deoarece produsele trebuie să îndeplinească cerințele de siguranță.

Etichetarea produselor alimentare

Din cauza schimbărilor constante și necesitatii de adaptare la schimbari, consumatorul modern așteaptă informații corecte și complete, care il vor ajuta sa efectueze alegeri conștiente, de asemenea, în ceea ce privește nutriția.

 

Problema de informare a consumatorilor cu privire la valoarea nutrititionala a produsului este reglementată de prevederile legii – Regulamentul (UE) nr 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind furnizarea de informații referitoare la alimente către consumatori, de modificare a regulamentele (CE) nr 1924/2006 și (CE) nr 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250 / CEE, Directiva 90/496 / CEE, Directiva 1999/10 / CE a Comisiei , Directiva 2000/13 / CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67 / CE și 2008/5 / CE și a Regulamentului (CE) nr 608/2004 al Comisiei. Etichetarea corectă a produselor alimentare, în conformitate cu principiile și cerințele legislației în domeniul alimentar joacă un rol semnificativ in asigurarea siguranței produselor alimentare introduse pe piață. Conținutul de vitamine și minerale și alte substanțe cu efect nutritiv sau fiziologic, care este prezent în suplimentul alimentar sunt declarate pe etichetă sub formă numerică. Unitățile utilizate pentru a determina conținutul de vitamine și minerale reglementează Anexa 1 a Regulamentului Ministerului Sănătății din 9 octombrie 2007 privind compoziția și etichetarea suplimentelor alimentare. Conținutul declarat de vitamine, minerale și alte substanțe cu efect nutritiv sau fiziologic, care este indicat pe etichetă, este dat de rația zilnică recomandată de producător. Informațiile cu privire la vitamine și minerale sunt, de asemenea, prezentate ca un procent din consumul de zi cu zi recomandat, în conformitate cu valorile de referință prevăzute în anexa 3 a Regulamentului menționat mai sus de determinare a valorii de referință pentru suplimentele alimentare.

 

Trebuie remarcat faptul că etichetarea valorii nutriționale privind suplimentele alimentare nu este obligatorie. Cu toate acestea, în cazul etichetării nutriționale voluntare a suplimentelor alimentare, declarația nutrițională trebuie să fie adaptată la cerințele Regulamentului (UE) nr 1169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului privind furnizarea de informații referitoare la alimente consumatorilor (… ). În cazul în care producătorul decide cu privire la declararea valorii nutriționale a produsului pe etichetă trebuie să respecte ghidul legislativ. Eticheta trebuie să furnizeze informații cu privire la valoarea energetică și cantitatea de grasimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare.

 

În cazul în care procesul de fabricare nu s-a adăugat sarea sau ingrediente ce contin sare producătorul poate adăuga la lista de valori nutritionale mentiunea conținutul de sare se datorează exclusiv prezenței în mod natural de sodiu în produs.

 

Ordinea în care informațiile nutriționale trebuie să fie prezentate, în cazul în care spațiul permite, sub formă de tabel și într-o anumită ordine. În cazul în care spațiul nu permite, declarația se prezintă în format liniar.

 

Informatiile voluntare sunt marcate – în așa fel încât sa se evidentieze:

  • Valoarea energetica
  • Grasimi, din care:
    • saturate
    • mono-nesaturate
    • polinesaturate
  • Carbohidrati, din care:
    • zahar
    • polioli
    • amidon
  • Fibre
  • Proteine
  • Sare
  • Vitamine si minerale

 

Cerința ca declarația nutrițională obligatorie ar trebui să fie în grame și se referă la 100 g sau 100 ml și, dacă este cazul, declaratia per porție sau porție individuală – o declarație nutriționala per porție sau per unitate de consum.

În ciuda faptului că declarația nutrițională privind suplimentele alimentare este voluntară, în cazul unei astfel de alegeri, producătorul de supliment alimentar trebuie să aplice prevederile legislative in vigoare.